Váš prohlížeč není podporovaný - stránky se nemusí zobrazit správně. Použijte podporovaný prohlížeč.


Váš prohlížeč není podporovaný - stránky se nemusí zobrazit správně. Použijte podporovaný prohlížeč.
 

Jídlo

Nová navštěvovaná Právě přidaná


reklama

32 fotek, 29.12.2016, 16 769 zobrazení, ostatní, rodina-přátelé, sport, zábava, jídlo
Vánoční písničky je neuvěřitelné krásná kombinace (Karel Gott) - Jsou svátky i Alžbetínská serenáda a další ... .
Bedřichov ten pravý ráj a ať žije sport zdravý pohyb ! :-)
415 fotek, září 2016, 13 955 zobrazení, 5 komentářů | doma, kultura, lidé, rodina-přátelé, jídlo
PODĚKOVÁNÍ: Pro pana domácího a paní domácí děkujeme za vynikající ryby na grilu,děkujeme Ivo a Jasminko! V červnu 2017 se zase uvidíme. R.E.M.
42 fotek, 23.10.2016, 13 236 zobrazení, města, práce, rodina-přátelé, zábava, jídlo
Jsme tu proto , abyste v hospodách nejedli blafy ! Obávaný šéf ... díky ! :-)
69 fotek, 13.8.2016, 8 261 zobrazení, ostatní, příroda, rodina-přátelé, zábava, jídlo
Sluníčko mám rád a les je kousek . Je pohodové koupaliště . Opět se mi potvrzuje zkušenost , že pivo je v Česku levnější než nealko . :-)
55 fotek, říjen 2007 až září 2016, 6 029 zobrazení, 189 komentářů | doma, klasická-fotografie, příroda, zábava, jídlo
ALB 1008
310 fotek, letos v srpnu, 1 662 zobrazení, přidat komentář | architektura, cestování, koníčky, krajina, jídlo
Hledal sem a našel sem ... pokud teda budu mluvit česky
A co že sem to hledal? Dobrý pivo na český i polský straně, takže sem se pohyboval mezi Ostravou a Katowicema a na závěr sem si nechal vodní nádrž Olešná a minipivovar v Dolním Sklenově u obce Hukvaldy. A pak už jen nádraží...nádraží a zase nádraží :)
46 fotek a 1 video, září 2016, 1 238 zobrazení, 1 komentář | cestování, krajina, příroda, zábava, jídlo
225 fotek, říjen 2016, 1 155 zobrazení, 57 komentářů | cestování, lidé, práce, jídlo
Čabajská klobása nebo čabajka (maďarsky Csabai kolbász) je uzenina typická pro maďarskou kuchyni. Vyznačuje se sytě červenou barvou a specifickou ostrou chutí. Začali ji vyrábět v 18. století slovenští přistěhovalci ve městě Békéscsaba a okolí (zvláště vynikl po roce 1858 výrobek jatek ve městě Gyula, takže se někdy používá pro čabajku také označení Gyulai). Vyrábí se z vepřového (dvě třetiny libového a třetina bůčku), pokud možno plemene mangalica, které se naloží do soli a cukru a nechá v chladu několik dní marinovat. Pak se pomele a dochutí mletou paprikou (půl sladké a půl pálivé), česnekem a kmínem. Důležité je, že do pravé čabajky nepatří žádný pepř! Směs se dobře upěchuje do přírodních střívek a vyudí studeným kouřem z dřeva ovocných stromů. Čabajka má být dlouhá nejméně 20 cm a tak suchá, aby šla lámat rukou. Tradičně se převazuje stuhou v podobě maďarské trikolóry. Konzumuje se zastudena s chlebem a červeným vínem nebo se používá k dochucení masitých pokrmů, např. různých závitků. Evropská unie udělila výrobku certifikát PGI (chráněné zeměpisné označení). Každý rok v říjnu se na počest čabajky koná v Békéscsabě klobásový festival. Výrazem „Čabajka“ se slangově označovaly autobusy Ikarus 280.
Soutěže se účastnilo cca 1100 pětičlenných družstev. Za startovné 3500 Kč obdrží 10 kg masa a 20 m střev. Česká republika byla v soutěži zastoupena souborem Vonica 80 ze Zlína a družstvem z Nové Lhoty.
Mangalica neboli "prase s vlnou" je plemeno pocházející z Velké uherské nížiny. Bylo vyšlechtěno roku 1833 zkřížením plemene z Bakoňského lesa (kdysi i v Čechách populární bagoun) s polodivokými prasaty z Šumadije. Jméno vytvořil Vuk Stefanović Karadžić spojením starogermánského výrazu mangh ("kříženec") se slovanskou ženskou koncovkou -ica. Plemeno se vyznačuje dlouhou vlnitou srstí plavé až černé barvy, která mu umožňuje pást se venku i v tuhé zimě - tím dosahuje přirozeného přírůstku sádla, jež obsahuje velké množství tzv. dobrého cholesterolu. Tradiční maďarské speciality jako uherák nebo čabajka se podle originální receptury vyrábějí právě z masa mangalice. Po druhé světové válce chování plemene upadlo, protože má vysoké nároky na stravu a ve vrhu bývá maximálně osm selátek. V poslední době je však maso vyhledáváno labužníky pro svoji šťavnatost. Maďarsko ročně vyprodukuje 60 000 kusů mangalice.
1 fotka, 11.12.2016, 1 089 zobrazení, 27 komentářů | jídlo
135 fotek, letos v květnu, 1 072 zobrazení, 1 komentář | cestování, krajina, příroda, zábava, jídlo
52 fotek a 4 videa, prosinec 2016, 1 033 zobrazení, přidat komentář | děti, doma, oslavy, rodina-přátelé, jídlo
49 fotek, 31.3.2017, 1 009 zobrazení, přidat komentář | koníčky, lidé, ostatní, zábava, jídlo
206 fotek a 22 videí, srpen 2011 až leden 2017, 916 zobrazení, přidat komentář | cestování, kultura, jídlo, bydlení
Houston, San Antonio, Austin - LIFEGUARD
21 fotek, 27.8.2017, 824 zobrazení, 4 komentáře | lidé, města, zvířata, jídlo