Váš prohlížeč není podporovaný - stránky se nemusí zobrazit správně. Použijte podporovaný prohlížeč.


Váš prohlížeč není podporovaný - stránky se nemusí zobrazit správně. Použijte podporovaný prohlížeč.
 

Jídlo

Nová navštěvovaná Právě přidaná


reklama

45 fotek, loni na jaře, 19 149 zobrazení, 73 komentářů | cestování, města, příroda, jídlo
krásných 14 dnů v řecké parze
32 fotek, 29.12.2016, 16 675 zobrazení, ostatní, rodina-přátelé, sport, zábava, jídlo
Vánoční písničky je neuvěřitelné krásná kombinace (Karel Gott) - Jsou svátky i Alžbetínská serenáda a další ... .
Bedřichov ten pravý ráj a ať žije sport zdravý pohyb ! :-)
42 fotek, 23.10.2016, 13 179 zobrazení, města, práce, rodina-přátelé, zábava, jídlo
Jsme tu proto , abyste v hospodách nejedli blafy ! Obávaný šéf ... díky ! :-)
415 fotek, září 2016, 12 929 zobrazení, 5 komentářů | doma, kultura, lidé, rodina-přátelé, jídlo
PODĚKOVÁNÍ: Pro pana domácího a paní domácí děkujeme za vynikající ryby na grilu,děkujeme Ivo a Jasminko! V červnu 2017 se zase uvidíme. R.E.M.
69 fotek, 13.8.2016, 8 208 zobrazení, ostatní, příroda, rodina-přátelé, zábava, jídlo
Sluníčko mám rád a les je kousek . Je pohodové koupaliště . Opět se mi potvrzuje zkušenost , že pivo je v Česku levnější než nealko . :-)
55 fotek, říjen 2007 až září 2016, 5 744 zobrazení, 189 komentářů | doma, klasická-fotografie, příroda, zábava, jídlo
ALB 1008
59 fotek, 11.6.2016, 5 339 zobrazení, práce, rodina-přátelé, zábava, jídlo
Užijte si na náměstí Dr.E.Beneše ! :-)
7 fotek, 1.6.2016, 4 573 zobrazení, 5 komentářů | klasická-fotografie, jídlo
S Veronikou se známe a fotíme již několik let a tentokrát přijela jako víla ;-) Ale samozřejmě jsme toho vyfotili více ;-)
196 fotek, květen 2016, 4 017 zobrazení, 1 komentář | cestování, krajina, lidé, umělecké, jídlo
32 fotek, 30.4.2016, 3 554 zobrazení, ostatní, rodina-přátelé, zábava, jídlo
V Lidových sadech Liberec . Košťata , lampiony , kočky a jinou hůznou havět , buřty , klobás , topinky a spousta dobrého pití . :-)
202 fotek a 2 videa, loni v létě, 1 227 zobrazení, přidat komentář | cestování, příroda, zábava, jídlo
193 fotek, červenec 2016, 1 193 zobrazení, přidat komentář | cestování, děti, krajina, země, jídlo
Bulharsko, Slunečné pobřeží. 10.7 - 17.7.2016
46 fotek a 1 video, září 2016, 1 088 zobrazení, 1 komentář | cestování, krajina, příroda, zábava, jídlo
1 fotka, 11.12.2016, 1 065 zobrazení, 27 komentářů | jídlo
225 fotek, říjen 2016, 1 065 zobrazení, 57 komentářů | cestování, lidé, práce, jídlo
Čabajská klobása nebo čabajka (maďarsky Csabai kolbász) je uzenina typická pro maďarskou kuchyni. Vyznačuje se sytě červenou barvou a specifickou ostrou chutí. Začali ji vyrábět v 18. století slovenští přistěhovalci ve městě Békéscsaba a okolí (zvláště vynikl po roce 1858 výrobek jatek ve městě Gyula, takže se někdy používá pro čabajku také označení Gyulai). Vyrábí se z vepřového (dvě třetiny libového a třetina bůčku), pokud možno plemene mangalica, které se naloží do soli a cukru a nechá v chladu několik dní marinovat. Pak se pomele a dochutí mletou paprikou (půl sladké a půl pálivé), česnekem a kmínem. Důležité je, že do pravé čabajky nepatří žádný pepř! Směs se dobře upěchuje do přírodních střívek a vyudí studeným kouřem z dřeva ovocných stromů. Čabajka má být dlouhá nejméně 20 cm a tak suchá, aby šla lámat rukou. Tradičně se převazuje stuhou v podobě maďarské trikolóry. Konzumuje se zastudena s chlebem a červeným vínem nebo se používá k dochucení masitých pokrmů, např. různých závitků. Evropská unie udělila výrobku certifikát PGI (chráněné zeměpisné označení). Každý rok v říjnu se na počest čabajky koná v Békéscsabě klobásový festival. Výrazem „Čabajka“ se slangově označovaly autobusy Ikarus 280.
Soutěže se účastnilo cca 1100 pětičlenných družstev. Za startovné 3500 Kč obdrží 10 kg masa a 20 m střev. Česká republika byla v soutěži zastoupena souborem Vonica 80 ze Zlína a družstvem z Nové Lhoty.
Mangalica neboli "prase s vlnou" je plemeno pocházející z Velké uherské nížiny. Bylo vyšlechtěno roku 1833 zkřížením plemene z Bakoňského lesa (kdysi i v Čechách populární bagoun) s polodivokými prasaty z Šumadije. Jméno vytvořil Vuk Stefanović Karadžić spojením starogermánského výrazu mangh ("kříženec") se slovanskou ženskou koncovkou -ica. Plemeno se vyznačuje dlouhou vlnitou srstí plavé až černé barvy, která mu umožňuje pást se venku i v tuhé zimě - tím dosahuje přirozeného přírůstku sádla, jež obsahuje velké množství tzv. dobrého cholesterolu. Tradiční maďarské speciality jako uherák nebo čabajka se podle originální receptury vyrábějí právě z masa mangalice. Po druhé světové válce chování plemene upadlo, protože má vysoké nároky na stravu a ve vrhu bývá maximálně osm selátek. V poslední době je však maso vyhledáváno labužníky pro svoji šťavnatost. Maďarsko ročně vyprodukuje 60 000 kusů mangalice.

Rajce.net je největší česká sociální síť
zaměřená na sdílení fotografií a videí.

Nabízí neomezený prostor zdarma, snadnou a rychlou výrobu fotoknih i jiných fotoproduktů.